About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Saturday 28 February 2015

The Economist: МВФ прави грешка със заема за Украйна



  
Международният валутен фонд смята да разшири финансовата си подкрепа за Украйна, съобщи  заместник-министърът на финансите Игор Уманский. Следващите четири години Фондът планирал да предостави на страната близо 40 милиарда долара. Киев се надява, че първият транш от финансовата помощ ще е в размер на 10 милиарда долара.

„Окончателното решение все още не е прието,но се надяваме това да стане възможно най-бързо”, заяви Уманский. По негова информация най-късно до 11 март  Киев ще разбере дали ще получи тази сума, когато е насрочено заседание на Съвета на директорите на МВФ.  

По-рано този месец министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско заяви, че се надява първият транш от разширената кредитна програма на МВФ за поддръжка на Украйна да бъде най-голям. Тя намекна, че министерството очаквало помощта да е $10 млрд.

 Икономическата помощ, на която се надяват властите в Украйна може да се окажe най-безсмислeният план за цялата история на Фонда, пише в унищожителна статия The Economist. Като мотив авторите изтъкват нестихващите военни действия в югоизточната част на страната, които изтощили хазната до краен предел.  Освен това, самата идея да жиееш от заеми също не била практична, единствено щяла доведе до нови дългове – доста над чаканите 40 милиарда. 

   
Прогнозата е, че към края на годината украинците ще станат три пъти по-бедни в сравнение с 1991. при разпадането на СССР, а властите ще изпитват все по-големи трудности при погасяването и заради ръста в цената на газа за населението. „Дори и войната да приключи утре, изплащането на кредитите ще бъде дълго и болезнено”, обобщават авторите.