About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Wednesday 16 December 2015

За винетките, ремонтите и тол системата



Правителствата от последните 8 години нямат последователна политика за разпределение на приходите от винетките. Годишно в хазната влизат по 220 милиона лева. Това обяви специално за Канал 3 председателят на Форум за балкански транспорт и инфраструктура  Петър Мутафчиев. Основният му упрек към държавата е, че няма прозрачност по отношение на разходването на средствата от винетките.

Приходите обаче можело да нараснат още, ако към въпросните 220 милиона лева се заделят от постъпленията от акциза за горива – практика, която е имала ефект преди години, но впоследствие е премахната с решение на парламента. Така че за дупки и нови пътища имало всички предпоставки годишно да се инвестират минимум по над 500 милиона лева, без да се включват парите от Европа.  

За постъпления в бюджета се разчита и на бъдещата тол система, която трябва да заработи от 2017 година. За изграждането й ще са нужни 678 милиона лева. Годишно за поддръжка държаваща ще трябва да отделя по 653 милиона. Това дава основание на експертите да смятат, че следващите години не може да се очакват огромни постъпления по това перо.