Pages

Tuesday 28 March 2023

Германия и Дания планират строеж на водороден тръбопровод

Германия и Дания планират изграждането на водороден тръбопровод до 2028 г. Проектът е част от серия инициативи за засилване на сътрудничеството между двете страни. 

Декларация в тази насока са подписали министърът на икономиката и климата на Германия Роберт Хабек с датския си колега Ларс Аагаард. Двамата са заявили, че ще работят за засилване на партньорството в областта на зеления водород.

Photo: Wikipedia

И двете страни са дали приоритет на подпомагането на бъдещите оператори на водородна инфраструктура при проектирането и изпълнението на проекти.

Берлин и Копенхаген решиха да работят заедно, за да помогнат на потенциалните оператори на водородна инфраструктура и клиенти, коментира декларацията специализираното издание industryandenergy.eu

На този етап не е ясен капацитетът на тръбопровода, но очакванията на германския министър са да произвежда транзитира големи количества.

Развитието на водородната инфраструктура е сред дългосрочните приоритети на Берлин по пътя за намаляване на въглеродния отпечатък и пълна декарбонизация на тежкотоварните превозни средства, включително пристанищната логистика и промишлеността.

В началото на февруари стана ясно, че пристанището в Хамбург ще насочи повече усилия и инвестиции по проекти за развитието на водородната инфраструктура. Пристанищната администрация и компанията AirProducts подписаха споразумение за ускоряване на употребата на водорода. Двете страни са амбицирани да работят още по проекти в Северна Германия.

No comments:

Post a Comment