Pages

Thursday 25 April 2013

Електробус става класна стая

Години
наред вече слушаме как образователната ни система е стара, обучението неефективно, а класното обучение - прекалено теоретично и скучно за учениците. Ако се разходите на тазгодишното образователно изложение пред НДК, ще видите, че участниците сякаш се надпреварват да опровергаят тезата за скучния образователен процес и предлагат всевъзможни интерактивни форми, които ако образователното министерство откликне и одобри -убеден съм, че киселата физиономия на децата бързо ще се промени. Сред палатките от рекламни материали прави впечатление паркиран електробус.

Екологичното возило ще се използва в нова пилотна програма за извънкласна форма на обучение. Бусът ще бъде оборудван с аудио и видео система, която на терен ще показва на децата как да спазват Закона по пътищата, как се изпреварва, елементарни познания за пътните знаци. В момента същото обучение се провежда в рамките на часа на класния. "Искаме да разчупим материята, радваме се, че получаваме подкрепа от министерството и инспектората, разказа ми инициатирът на проекта Юрий Анджекарски от дужеството Делта Експортконсулт. Няколко училища вече са заявили интерес към програмата. Увервенията са, че таксата ще е символична с оглед на оскъдния семеен бюджет.
Някой от директорите са предложили с буса да се провеждат "зелени" образователни лекции и по този начин да се включат в глобалната кампания за опозване на природата. Мобилният образователен център може да изминава между 80 и 130 километра с едно зареждане на батерията. В случай че се изтощи в насред пътя, в задната част има генератор на бензин, който спасява положението до най-близката зарядна колонка. Цената на буса (без инсталирани системи за обучение) е близо 60 000 лева. Машини от този тип се предвижда да произвежда бъдещият завод за електобуси в Брезник.

През декември китайската компания Build Your Dreams сключи споразумение с българската "Булминерал" за изграждане на завода. Годишно ще се произвеждат между 40 и 60 машини.

No comments:

Post a Comment