Pages

Tuesday 30 April 2013

Асен Василев трябвало да се разкара



Енергийният министър Асен Василев трябва да си подаде оставката заради решението за изключване на част от вятърните и слънчевите централи от електроенергийната система, се казва в писмо на браншовата фотоволтаична асоциация до премиера.

Бизнесът е забелязал редица нарушения в действията на министъра, сред които издаването на заповед до системния оператор за  ограничаване  на производството от  ВЕИ  централи, което според асоциацията, било  в  противоречие  с европейското  и  българското  законодателство. От мярката щели да пострадат 1700 дружества, част от които са стигнали пред фалит. "Политиката на министъра създава недоверие у инвеститорите", категоричен е бизнесът.

До спешните мерки, приети от Асен Василев, се стигна след като страната почти не изнася електроенергия в региона, вътрешното потребление спадна драстично заради топлото и по този начин се стигна до свръхпроизводство. От друга страна произведеният от „зелените“ централи ток по закон трябва да бъде изцяло изкупен от НЕК. Цената обаче е значително по-висока от тази, която продават държавните централи.

За да бъдат доволни и бизнесът и потребителите, и инвеститорите на проведено браншово заседание в министерството бе предложено създаване на възможност ВЕИ инвеститорите да продават тока на чужди компании. Идеята засега остава без конкретно становище на Василев.  

No comments:

Post a Comment