Pages

Friday 19 April 2013

Ако "Газпром" още мисли - Беларус вече действа


Строителството на новия руски газопровод, представен наскоро от Владимир Путин като "Ямал - Европа II", представлява интерес за Беларус. „Що се отнася до този високотехнологичен проект, ние сме "за", защото осигурява работни места, коментира пред депутати президентът Александър Лукашенко. „За изграждането има всичко необходимо, компресорни станции, производствени площадки“.

Страната ще бъде активен участник и партньор по време на строителството, уверен е държавният глава. Той не поставял под съмнение капацитета на руснаците, но вярва, че както и при предишни проекти "Газпром" ще се довери на беларуските специалисти.

Лукашенко гарантира, че неговото правителство ще обезпечи всичко необходимо за строежа на тръбата. „Ако Русия и Полша се споразумеят, още на другия ден започваме да строим“, обещава президентът.

Преди две седмици руският президент даде ясен знак, че страната смята да изгради нови разклонения на "Северен поток", доставящ газ за Германия по дъното на Балтийско море и новия "Ямал - Европа II" към Полша, Словакия и Унгария. В момента тръбата, прекосяваща транзитно Беларус, доставя по около 33 млрд. кубически метра газ. 

Новите мощности се очаква да влязат в експлоатация след 2018 година, когато завърши строителството на "Южен поток".

No comments:

Post a Comment