Pages

вторник, 14 май 2013 г.

Москва скъса договор с Баку


Русия прекрати едностранно сключен договор с Азербайджан за пренос на нефт. Причината е, че не се изпълнявали договорените през 1996 година условия. Решението вече е получило одобрението от премиера Дмитрий Медведев.

В официално изявление на Кремъл се пояснява, че до тази стъпка се е стигнало, след като в продължение на пет години азерите транспортирали през страната два пъти по-малко обеми от договореното. Според парафираното междуправителствено споразумение трабвало да се пренася по пет милиона тона годишно, но напрактика реалното количество било два милиона.

След направена ревизия се оказало, че приходите не можели да покрият разходите на „Транснефт“ за поддръжка на тръбопроводите. Ситуацията се усложнявала допълнително, тъй като според същия договор, компанията нямала право да променя тарифата (15.67 долара за тон), обясни пред пресата официалният представител Игор Дьомин.

До момента държавната нефтена компания на Азербайджан не е получила официално съобщение от Москва, уточнява ръководителят на пресслужбата Низамеддин Гулиев.