About Me

My photo
Казвам се Апостол Апостолов и съм икономически журналист повече от 20 години. Работил съм за Деловия портал Econ.bg, електронното издание на телевизия Bulgaria On Air, телевизия Канал 3 и агенция БГНЕС. Бил съм и кореспондент на национални медии от Лондон. Ресори: енергетика, инфраструктура и транспорт. От 2020 година живея в Белгия. Работя и специализирам в логистична компания. Блогът ми развивам от началото на 2012 година с теми в енергетиката, „зелената енергия“, съпътстващата инфраструктура, ВЕИ и тенденциите в секторите. Интерес за мен представлява политиките в района на БЕНЕЛЮКС. .................... Ik ben Apostol en ik ben geboren in Bulgarije. Ik woonde vroeger in Sofia, maar nu woon ik in Hasselt. In Bulgarije was ik vroeger leraar Bulgaars en was ik ook journalist. Ik heb interesse voor energie en politiek.

Friday 17 May 2013

Норвежци ще дупчат Арктика за нефт


Природозащитни организации и стотици хиляди от Русия и скандинавските страни се обявиха против намерения на петролната компания Statoil да добива нефт в Арктика. 

Въпреки масовото недоволство, на заседание ръководството е взело решение да продължи проекта – дори, ако се наложи да влезе в съдебни спорове с норвежките власти, които са забранили със закон проучванията.


Един от противниците на добива е природозащитната организация Greenpeace, чиито представител на клона в Москва е присъствал на заседанието. „Притесненията са ни, че при евентуална авария в тези тежки условия е много трудно да се ограничи нефтеният разлив. В този проект Statoil си партнира със руската „Роснефть“, която е известна по света с допуснатите разливи, обясни Евгении Беляковой.

От компанията обаче в прав текст заявили на организацията, че този проект е от изключително важно значение. Проучването на северните територии край Русия, Гренландия, Канада и Аляска са сред приоритетите, а екологичните въпроси са на заден план.

No comments:

Post a Comment