Pages

петък, 17 май 2013 г.

BP търси помощ от Камерън


Ръководството на нефтената корпорация British Petroleum (BP) поиска от премиера Дейвид Камерън да преговаря със САЩ за по-малко обезщетение, свързано с разлива в Мексиканския залив преди три години. Молбата е министър-председателят да постави въпроса по време на срещата на G-8, която ще се проведе през юни в Северна Ирландия.

Сумата е прекалено висока, смятаме че изплащането на компенсациите драстично ще влоши финансовото състояние и навреди на инвестиционната програма, аргументирали се от BP пред Камерън. Надеждата им е, че след намесата на правителството, САЩ ще склони за по-ниски обезщетения, но за конкретен размер не се говори.

През декември федерален съд окончателно реши, че над 100 фирми и частни лица ще получат компенсации в размер на обща стойност 7.8 милиарда долара.

Екологичната катастрофа беше причинена след авария на сондата Deepwater Horisont. Над 1000 тона петрол изтекоха във водата, 11 души загинаха, други 17 сериозно пострадаха. Нефтеното петно (с размери близо 75 000 квадратни метра) доведе до нарушения в екосистемите на Луизиана, Алабама, Мисисипи, Флорида и Тексас и замърси около 1100 мили крайбрежия.