Pages

вторник, 4 юни 2013 г.

Германия смята да каже „не“ на шистовия газ

Снимка: Spiegel

Германия може да забрани добива на шистов газ, подобно на други европейски страни, обяви днес канцлерът Ангела Меркел. Правителството щяло да вземе под внимание множеството изпратени сигнали на еколозите. В случай, че има и най-малка вероятност технологията „хидравлично разбиване“ да замърси околната среда, ще бъде наложен мораториум, закани се канцлерът.

Обещанието идва само няколко месеца преди парламентарните избори. Няма да е изненада, ако стъпката е политически ход, който да привлече симпатизанти към нейната Свободна демократическа партия.

По последни данни, страната разполага с находища на шистов газ, които при разработване биха и обезпечили вътрешното потребление следващото десетилетие.

Технологията, известна още като фракинг, която предизвика спорове и в България представлява инжектиране на вода и химикали под огромно налягане в земните недра с цел разцепване на шистовите скали и освобождаване на съдържащия се газ. Според еколозите впръскването е опасно за природата. Американски експерти обаче твърдят, че рискът е минимален. С идването на новия кабинет начело с Пламен Орешарски дискусиите за наложената забрана отново се разгорещиха. 

Междувременно наши екосдружения смятат да се включат в протести в Румъния, където правителството смята да позволи проучването в територии близо до България. Утре подобни акции ще се проведат и в София.