Pages

петък, 7 юни 2013 г.

Москва анатемоса шистовия газ

Александър Новак,  Россия 24

 Русия няма намерение да добива залежи на шистов газ, но ще се съсредоточи върху проучването за шистов нефт, заяви в интервю за канал Рoссия 24 ресорният министър Александър Новак.
 

„В страната има територии с огромни залежи на конвенционален природен газ, така че не е необходимо да се инвестира в шистови залежи. Освен това технологията (хидравлично разбиване) е по-скъпа и вредна за екологията. Шистовият газ, според министъра, представлявал огромен интерес в Европа, тъй като страните не разполагали с достатъчно находища, с които да задоволят вътрешното си потребление. 

Русия се е насочила към шистовия нефт. Няколко компании, сред които „Сургутнефтегаз и “Газпром нефть” дори вече започнали да добиват, похвали се Новак.

Износът на природен газ достигна 466 милиона кубически метра на денонощие, което е рекорд за едно денонощие за последните 5 години, отчете на 6 юни държавната корпорация. От началото на месеца доставките за чужбина са нараснали с 29% в сравнение със същия период на миналата година. Ръстът е заради нетипичното студено време в Европа.