Pages

четвъртък, 13 юни 2013 г.

BP отчита спад на газовите залежи в света

Доказаните залежи на природен газ в света са 187.3 трилиона кубически метра газ, твърди в доклад британската компания BP. Сравнено с миналата година залежите са намалели с 35 милиона. Като основна причина авторите отбелязват регистрирания през миналата година ръст на консумацията с над два процента.


Начело в класацията е Иран с 33.6 трилиона (при 33.1 през 2011). На второ място е Русия с 32.9 трилиона (при 44.6 година по-рано), трета е Туркменистан със 17.5 трилиона, следвана от Узбекистан, Азербайджан, Казахстан, където газовите залежи също са намалели.

В друг подобен доклад, избработен от британците през лятото на 2012 се отбелязва, че  добивът на природен газ в Щатите се увеличил с 7.7% и по този начин страната е станала най-големият производител, надминавайки Москва. 


Запасите на бившите съветски републики според нас са по-малко, отколкото твърдят властите. Основната причина е, че използват друга система за отчитане на доказаните запаси. При анализа трансформирахме данните в система, която отчитат повечето западни анализатори, обясни главният икономист на BP Кристоф Рюл.

В рамките на проучването е отделено внимание и на нефтените находища на планетата. За 2012 с най-големи запаси е класирана Венецуела с 46.5 млрд. тона или 18.8% от световните запаси, отбелязва The Wall Street Journal. Със среброто в нефтената класация е „окичена“ Саудитска Арабия с доказаните 36.5 млрд. тона, а трети са канадците с 28 млрд. тона. Русия заема осмо място със запаси от 11.9 млрд. тона или в процентно съотношение страната притежава едва 5% от световния нефт.