Pages

вторник, 3 септември 2013 г.

Жестоки глоби за интернет доставчиците в Русия

Руското правителство ще налага глоби между 300 000 и 1 милион рубли на всеки интернет доставчик, който откаже да блокира пиратска музика, филми или програми, съобщи днес специализираният сайт Дигит.ру.

Физическите и юридическите лица също няма да избягат от ударите на властите. В случай че разпространяват нелегално пиратски дискове – глобата е съответно 5000 и 50 000  рубли.

Ако поправките влязат в сила, те ще станат част от влезлия преди месец от т.нар. „антипиратски закон“, който разрешава да се блокират домейни и сайтове, да се сваля информация при съмнения за пиратство. 

ПАМЕТТА НА АРХИВА: Идеята за ролята на интернет доставчиците в борбата с пиратството се обсъждаше още през 2012 година в Брюксел. В международното търговско споразумение (ACTA) един от многото спорни текстове гласеше, че носителите могат да изискат от доставчиците информация за потребителите, които се предполага, че погазват интелектуалната собственост. В крайна сметка, след серия от протести (включително и в България), Еврпейският парламент отхвърли споразумението.