Pages

събота, 4 януари 2014 г.

Парламентарен обзор

Измина още една година, която бе белязана от социални страсти, енергийно недоволство, криза в не един или два икономически сектора. И най-вече – година на протестиращия човек – пред парламента, пред министерски съвет, пред президента. Колкото протестиращи толкова и поводи. А те въобще не липсваха и ако парафразираме един незабравим цитат от Елин Пелин – и като се заточиха протести, та цяла година. 

Започна се уж от нещо наглед дребно и незначително – сметките за ток и парно. Но нали знаете, че малките камъни - пътища обръщат. И като прибавим факта, че открай време удариш ли българина по портфейла – тежко и горко на всеки  – без значение дали управляващите са сини, червени, жълти или хамелеонови.

Изминалата година ясно показа, че бедния нашенец просто чака да чуе думата протест и да опъне транспаранта на жълтите павета. Мотиви не търсете: отговорът е ясен – тия да се махат, да дойдат други.  Дойдоха, ама едва ли точно това очакваха хилядите недоволни по площадите в страната. Тръгна си Борисов, за да поеме Станишев обвинителната щафета. А народът чакаше и се  надяваше на бърза промяна, по-евтин ток и някак си, ако може по-дебел портфейл. Надеждата, както се казва, умира последна - след като над половин година продължават протестите в центъра на София.

Напрежението е не само отвън пред огражденията на парламента. Закани и крилати фрази вътре в пленарната зала и кулоарите също бяха запечатани от камерата на Канал 3С отброяване на последните секунди на отминаващата си 2013 и в очакване на 2014, вижте ТУК какво споделиха главните действащи лица в държавата.  

И накрая с пожелание за повече продуктивна работа, депутатите да не забравят за най-важната си мисия и дадена клетва – да служат в името на народа.