Pages

четвъртък, 29 май 2014 г.

Гърция с поглед към "Южен поток"


Гърция е готова да изгради отклонение на газопровода „Южен поток“ на своята територия, обяви министърът на енергетиката и екологията на южната съседка Яннис Маниатис в Брюксел по време на общото събрание на деловия конгрес на ЕС.

Ако бъде изградена тръбата, Русия би имала сигурен пазар и гарантирани доставки в страната, обещава министърът. На срещата е подчертано, че Словения, Унгария, Сърбия и България вече са дали съгласието си за изграждането на тръбата.

Българският участък ще се строи от консорциум между руската фирма "Стройтрансгаз" и българската "Газпроект юг“ и още над 80 подизпълнители

И докато енергийните експерти, руският инвеститор представяха икономическите изгоди, след като потече руското гориво през българската част, Евркомисията обяви, че изграждането трябва да спре. В официално съобщение се посочва, че изграждането трябва да се преразгледа с оглед на енергийните приоритети на общността. Мерките предстои да бъдат обсъдени в края на юни.

Коментарът на левицата е, че страната ни по никакъв начин не нарушава европейското законодателство с направените през април промени в Закона за енергетиката. Дали действително с поправките сме подразнили Брюксел ще стане ясно през юни, когато у нас пристигат представители на ЕК  .