Pages

петък, 22 август 2014 г.

Крим ще строи отклонение на "Южен поток"

Газовата система на Кримския полуостров ще бъде присъединена към руската най-рано през 2017 година. Това заяви министърът по кримските въпроси Олег Савельов. Той подчерта, че към момента най-важният въпрос за полуострова в момента е осигуряването на газови доставки за пиковия период през зимните месеци.
Министърът отбеляза, че с наличните ресурси Крим може да обезпечава населението, но при евентуално разширяване на нови територии – ще се стигне до недостиг на синьо гориво. За да не се стига до патови ситуации идните години, властите разработват мерки за обединяване на газопроводи и за строеж на отклонение на Южен поток“.

В дългосрочен план Крим планира строеж на 135-километров газопровод от Краснодарския край, който ще струва 9.35 милиарда рубли. За изграждането ще се търсят външни заеми. Плановете са по тръбата да тръгне гориво най-късно до 2018 година. На този етап все още не е направена подробен анализ на проекта. Савельов разкри, че сред потенциалните инвеститори е руският монополист „Газпром“.