Pages

вторник, 26 август 2014 г.

Арабска медия: София и Истанбул активизираха преговорите за тръбата

България и Турция са активизирали преговорите за изграждането на интерконекторната връзка, пише руското електронно издание „Енерго нюз“ като се позовава на публикация в арабския вестник „Ал кудс“. Медиите припомнят, че София официално спря строежа на газопровода „Южен поток“, докато не се установи дали не е нарушено енергийното законодателство на Европейския съюз.

Представители на двете страни са обсъдили редица технически детайли по проекта, неговата стойност и възможностите за финансиране. Очакванията били първите същински стъпки по изграждането на тръбата да започнат в края на годината. Според публикацията, следващите преговори ще се състоят през септември в Истанбул.

Арабското издание не съобщава кой точно е участвал в преговорите, технически подробности, а само че България се стреми да си осигури допълнителни доставки на газ- освен тез на „Газпром“.

ПОЗАБРАВЕНИ ФАКТИ

Въпросът за изграждането на междусистемата газова връзка усилено се дъвче още от началото на 2012 година. Според плановете, лансирани от бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на държавната "Булгартрансгаз" Кирил Темелков, проектът трябваше да бъде завършен за една година, а първият газ да потече - до 2014. Сред мераклиите за строежа бе небезизвестната сред енергийните среди у нас - частната турска фирма "Сетгаз". 

Припомням, че същата компания още с първите дни от управлението на ГЕРБ заяви намерение пред енергийното да строи газовата връзка между Одрин и Димитровград. За трайните сериозни намерения на турците на българска територия разкри по време на специализиран форум и енергийният експерт Васил Филипов, според когото тръбата ще стигне от българо-турската граница до Стара Загора.