Pages

събота, 28 февруари 2015 г.

The Economist: МВФ прави грешка със заема за Украйна



  
Международният валутен фонд смята да разшири финансовата си подкрепа за Украйна, съобщи  заместник-министърът на финансите Игор Уманский. Следващите четири години Фондът планирал да предостави на страната близо 40 милиарда долара. Киев се надява, че първият транш от финансовата помощ ще е в размер на 10 милиарда долара.

„Окончателното решение все още не е прието,но се надяваме това да стане възможно най-бързо”, заяви Уманский. По негова информация най-късно до 11 март  Киев ще разбере дали ще получи тази сума, когато е насрочено заседание на Съвета на директорите на МВФ.  

По-рано този месец министърът на финансите на Украйна Наталия Яреско заяви, че се надява първият транш от разширената кредитна програма на МВФ за поддръжка на Украйна да бъде най-голям. Тя намекна, че министерството очаквало помощта да е $10 млрд.

 Икономическата помощ, на която се надяват властите в Украйна може да се окажe най-безсмислeният план за цялата история на Фонда, пише в унищожителна статия The Economist. Като мотив авторите изтъкват нестихващите военни действия в югоизточната част на страната, които изтощили хазната до краен предел.  Освен това, самата идея да жиееш от заеми също не била практична, единствено щяла доведе до нови дългове – доста над чаканите 40 милиарда. 

   
Прогнозата е, че към края на годината украинците ще станат три пъти по-бедни в сравнение с 1991. при разпадането на СССР, а властите ще изпитват все по-големи трудности при погасяването и заради ръста в цената на газа за населението. „Дори и войната да приключи утре, изплащането на кредитите ще бъде дълго и болезнено”, обобщават авторите.