Pages

петък, 17 юни 2016 г.

АБВ настоява за спешна среща с руснаците за „Белене”



България и Русия незабавно трябва да подновят преговорите за АЕЦ „Белене”. Това заяви по време на брифинг в парламента лидерът на АБВ Георги Първанов. В пасивност той обвини управляващите и по отношение на изграждането на интерконектора с Гърция.

„Докарали сме я дотам да седим и четем по медиите или пък някой да дойде да ни каже какво да правим”. Според президента българският министър-председател е трябвало да присъства в Атина на срещата между Путин и Ципрас. Според Първанов- Борисов е очаквал гръцкият министър-председател да дойде в България, но в крайна сметка е пристигнал негов министър.

„За да има хъб трябва да има газ. Путин и Ципрас се срещат ние седим и „стискаме” палци”, смята лидерът на АБВ, според когото аналогична пасивна ситуация провежда правителството и по отношение на Южния газов коридор, както и по нереализирания газопровод „Набуко”.

На въпрос на Канал 3 дали трябва да се допитаме до Брюксел какво да правим с произведеното оборудване за АЕЦ „Белене”, Първанов смята, че трябва да отправим питанията си „отвъд Океана”, визирайки американската компания Уестингхаус.

По отношение на това дали да очакваме санкции и за отказа да участваме в изграждането на газопровода „Южен поток”, Първанов е убеден, че нямало по-тежка санкция от това трасето да мине през територията на съседна страна. „България губи милиарди от инфраструктурни такси, губи позиции на Балканите, губи енергийна сигурност”, категоричен е президентът, според когото и този проект е мотив Бойко Борисов да се срещне с Владимир Путин, защото както се виждало нерешените въпроси между София и Москва станали твърде много.