Pages

четвъртък, 16 юни 2016 г.

БЕХ чака резултатите от Brexit, за да емитира облигации


Снимка: everyinvestor.co.uk
Българският енергиен холдинг (БЕХ) ще изчака резултатите от допитването във Великобритания за излизане от ЕС преди да емитира новата си облигационна емисия. Това съобщи пред Investor.bg директорът на холдинга Петьо Иванов по време на международната ядрена конференция Булатом.

БЕХ ще търси или 500 млн. евро, или пълния размер на мостовото финансиране от облигационните пазари. С емисията ще се покрие покрие мостовият заем от 535 млн. евро, който беше изтеглен, за да може НЕК да плати натрупаните задължения към т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн - AES Гълъбово и КонтурГлобал. 

 В момента се работи по проспекта на емисията. Той ще бъде представен и пласиран на Ирландската борса. "Чисто технически в рамките на месец бихме могли да пласираме облигация, но ще бъде изчакан най-подходящият за това момент. Индикациите са, че пазарът е благоприятно настроен. Все пак вероятността за Brexit носи очаквания за негативен ефект върху пазарите", смята Петьо Иванов

Шефът на холдинга припомни, че през 2013 г. холдингът е предложил емисия за 250 млн. евро, но е успял да регистрира записвания за 500 млн. евро. Сега обаче ситуацията е различна и има ограничения, сред които и съотношенията между дълг и активи и дълг и приходи на енергийния холдинг.