Pages

четвъртък, 17 ноември 2016 г.

Американец си купи АЕЦ


Недостроена атомна централа в САЩ бе продадена на частен предприемач за 111 милиона долара. 75-годишният Франклин Л. Хейни е твърдо решен да завърши за АЕЦ „Белафонте“ и да осигури препитание на 2000 души. Инвеститорът се е договорил да плати сумата за две години.

В конкурса за продажбата са участвали 15 кандидати, но офертата на Хейни се оказала най-изгодна, пише сайтът timesfreepress.com. Чрез инвестиционната си група Nuclear Development LLC възрастният предприемач в недвижими имоти може да стане първото частно лице, което притежава и експлоатира американска атомна централа. За да заработи „Белафонте“, трябва да бъдат довършени двата реактора.


Търгът за недовършената вече четири десетилетия централа в  Алабама  стартира това лято. Очакванията на собственика на обекта - корпорацията Tennessee Valley Authority – бяха да прибере най-малко 37 милиона долара. В конкурсната процедура бяха допуснати и чуждестранни компании, но при условие, че изпълняват американските правила за стопанисване на АЕЦ.