Pages

събота, 21 октомври 2017 г.

Министър се разходи да барне реактора за Белене

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова извънредно посети площадката на недостроената втора атомна в Белене, за да пипне изпратените от Атомстройекспорт реактори. След като се увери, че са добре опаковани от руския производител, Петкова обясни, че половината оборудване е доставено и ще се съхранява според указанията на Ижорските заводи. Цялото оборудване за втория блок трябва да пристигне до края на годината.
По-рано този месец, преди да пристигне руската партида, на посещение при премиера в София беше делегация от Москва. След срещата не бяха оповестени конкретни договорки. Стана единствено ясно, че е обсъждан проектът и неговото бъдеще. Българската и руската страна са се разбрали как точно ще бъде разположено и консервирано.
"Всяка част е разположена точно там, където са преценили производителите. Лично министър-председателят Бойко Борисов се ангажира с казуса по съхранение на оборудването“, разкри министърът. От изявлението на Петкова в Белене става още ясно, че решение за бъдещето на оборудването следва да се вземе след широк политически и експертен консенсус.