Pages

неделя, 12 ноември 2017 г.

БАН прогнозира недостиг на мощности в региона след 2030



Снимка: Канал3
След 2030 година ще има дефицит на енергийни мощности в региона. Това е позицията на БАН, която е отбелязана в доклада за енергийната стратегия на страната, заяви в предаването Беновска пита по Канал 3 министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея проектът за втората атомна е в най-напреднала фаза – 8-10 години спрямо останалите страни в региона, които смятат да строят ядрени мощности. За момента със сигурност една от страните е Турция, която вече строи АЕЦ Аккую.  

В 30-годишната енергийна стратегия на страната е залегнало и развитието на газовата ни инфраструктура. Според Петкова обаче, строежът на газовия хъб „Балкан” край Варна няма как да стане без руско участие. ”В момента отношенията между България и Русия са на много добро ниво, така че да подсигурим необходимите доставки на енергийни ресурси”, каза още министърът и добави, че ЕК подкрепя безрезервно проекта да газов хъб. 

Припомняме, че ключовият документ на БАН трябваше да излезе в края на септември. Впоследствие обаче учените отложили предоставянето на БЕХ за този месец. Преди 2 седмици председателят на БАН Юлиан Ревалски разкри по Канал 3, че стратегията съдържа конфиденциална информация и от холдинга зависи дали ще разсекрети текстовете.