Pages

понеделник, 27 септември 2021 г.

Парче от Кристо (видео)

За Кристо и неговото гениално творчество е писано и каквото и да напиша ще звучи клиширано. Затова реших вместо няколко реда да оставя снимките да говорят за заряда, който носи мечтаният проект. 

Нестихват тълпите в „сърцето“ на Париж – от Макрон през целия френски политически и културен елит. Официалното откриване беше на 18 септември и ще продължи до 3 октомври.Българинът Христо Явашев пристига в Париж през 1958 г. Тук избира артистичния си псевдоним Кристо. 







И като за последно, за сбогом от него всеки си тръгва безплатно с едно парченце от бленуваната му повече от шест десетилетия мечта. къс плат, който да стигне до различни домове по целия свят. Плат, който няма граници, както беше и творчеството на Кристо.

Христо Явашев-Кристо може да се определи като явление без аналог в човешката история, пише сайтът 10te.bg. Няма друг творец, успял да ангажира вниманието на хиляди хора по света.


Големият артист умира в съня си на 31 май 2020 годинам, на 85 години. Същата вечер рисувал до късно – следващия проект „Опакованата триумфална арка“ в Париж, започната през 60-те години, която трябваше да се реализира през 2021 година.

Сред десете "деца" на Кристо са: Опакованият фонтан и средновековна кула в Сполето, Опакованият бряг Литъл Бей в Сидни, Австралия, Завесата в долината Рафъл, Колорадо, Опакованите римски градски стени, Бягащата ограда, Калифорния, Обградените острови в залив Бискейн, Маями, Чадърите, Япония-САЩ, Опакованият Райхстаг, Берлин, Портите на Сентръл парк, Ню Йорк, Плаващите кейове в езеро Изео, Италия.