Pages

четвъртък, 20 април 2023 г.

В Белгия започва 1-годишен дебат за съхранението на ядрените отпадъци

Белгия стартира едногодишен дебат за мястото и съхранението на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво. 

Големият национален диалог започна на 19 април, чиито инициатор е фондацията „Крал Бодуен“ по искане на Националния институт за радиоактивни отпадъци (NIRAS).

АЕЦ Tihange 3 - Pictute. En 

В инициативата с име „Сега за утре“ се включват експерти, граждански сдружения, местни власти, различни политически партии в отделните провинциални парламенти.

След една година фондацията ще представи на NIRAS  окончателен доклад с направените заключения.

Съхранението на отработеното ядрено гориво е ключов момент в преговорите между компанията майка на атомните централи в Белгия – Engie и правителството. 

Двете страни все още преговарят и от тази тема и до голяма степен зависи дали ще се стигне до удължаване живота на двата най-нови реактора - Doel 4 и Tihange 3. В  края на миналата година федералното правителство реши да го съхранява дълбоко под земята на белгийска територия. Този избор има широка обществена подкрепа, както и от националния регулатор.

Все още обаче не е намерен отговорът колко дълго ще се съхранява ядреното гориво, къде, колко дълбоко и дали Белгия ще си сътрудничи с други държави, припомня местната медия Business radio AM.