Pages

вторник, 25 април 2023 г.

Екоактивисти прекъснаха годишното събрание на ING

Годишното събрание на акционерите на ING в Нидерландия беше прекъснато на няколко пъти заради екозащитници в залата, които се провикваха и надуваха свирки.  

Picture: ANP/ NOS TV

Полицията арестува един от тях, който заяви че ще остане на пода в знак на протест срещу политиката на банката да инвестира в изкопаеми горива. В залата последваха викове, че „той не е сам“ и че са необходими спешни действия сега за спасяване на климата.

Не беше подминат и главния изпълнителен директор Стивън ван Райксвайк, бе набеден, че е направил твърде малко в борбата с изменението на климата, съобщи нидерландската телевизия NOS.

След като активистите поставиха въпроса дали банката ще съумее да постигне целите 45% намаляване на CO2 в атмосферата до 2030 година, в залата се чуха бурни аплодисменти.

Действията на екоактивистите бяха остро разкритикувани от Асоциацията на собствениците на ценни книжа. Според Андре Йорна от сдружението, тяхно демократично право е да изразят недоволството, но това не е начинът да се провали събранието на акционерите.

„Сякаш имаме дежавю от предно събрание от Ахолд. Това са едни и същи хора, които поставят едни и същи въпроси. Затова ви молим най-искрено да спрете с този фарс“, апелира той.

Наскоро и Еманюел Макрон изпита гнева на активистите в Хага. По време на официалната реч френският президент беше прекъсван с викове "къде е френската революция" и "президент на насилието и лицемерието".