Pages

понеделник, 1 май 2023 г.

Антверпен въвежда драстични мерки с паркирането

От 1 август 2023 г. белгиийският град Антверпен ще забрани уличното паркиране за всички посетители в централната градска част. Жителите на града ще могат да оставят колите си след извадено разрешително. Драстичните мерки не важат за здравните работници и хората с увреждания, пише специализираният автомобилен сайт gocar.be.

Антверпен. Снимка: Личен архив

Гостите на града ще могат да паркират, само със специално разрешително, след като техният домакин ги е регистрирал чрез уеб портал. Разрешителното важи за три часа срещу 3,80 евро на час.

Кметът Барт де Вевер (N-VA), който наскоро влезе в полезрението на медиите с опита за атентат срещу него, заяви в интервю за местната телевизия в Антверпен, че има достатъчно място за паркиране край сградите за паркиране. Освен това ще има нов подземен паркинг с 400 места.

С тези нови правила за паркиране общинският съвет и кметът искат да направят центъра на града по-удобен за пешеходците. Спорно е обаче дали подобна мярка ще доведе до (очаквано) намаляване на градския трафик.

Въпросът е какво мислят търговците за тази мярка. Няма ли търговците на дребно или ресторантьорите да понесат тежестта на това решение? Всички се надяват, че това не е така и че по-доброто качество на живот надвишава цената и ограниченията на задължителното паркиране в сграда за паркиране. Винаги е нужно време, за да свикнете с нова ситуация. Но според Антверпен това очевидно е най-доброто решение.