Pages

Monday 15 May 2023

Вятърни паркове в Северно море спряха заради мигриращи птици

Ветроенергийни паркове в Северно море спряха за четири часа, за да преминат безпроблемно мигриращи птици, съобщи нидерландската телевизия NOS. На други пък бяха намалени до две завъртания в минута.

Picture. NOSTV

Моментът за спиране не е избран случайно. Специалисти са изчислили, че тези денонощия над Северно море мигрират огромни колонии. Чрез софтуер е направен модел, който прогнозира преминаването две денонощия предварително.

Моделът е създаден от студент от университета в Амстердам. Първоначално идеята била да се използват метеорологични данни и различни радари за птици в морето, за да може перките да бъдат спирани своевременно. Компаниите обаче заявили, че имат нужда от технологично време, за да реорганизират дейността си.

Мярката се подкрепя от националното дружество за защита на пртиците и изразява задоволство, че през есента тази мярка отново ще се повтори.

Вятърните паркове, които в момента се строят в Северно море или се планира да бъдат построени, също ще прилагат системата за прогнозиране и плавно спиране на перките два пъти годишно.

No comments:

Post a Comment