Pages

Thursday 8 June 2023

Белгия ще доставя два пъти повече газ на Германия

До края на годината Белгия ще удвои капацитета за транспортиране на газ до Германия. Общественият оператор „Флуксис“ е започнал проект за дублиране на съществуващата 44 -километрова връзка. По нея ще се пренася и водород от пристанището в Зеебрюге.

Удвоеният газопровод. Picture: VRT

С дублирането на втора тръба ще преминават по 30 гигаватa синьо гориво на час или 15 пъти повече енергия, генерирана от реактора на АЕЦ „Дул 4“.

Дублирането на газопровода е от съществено значение за белгийската съседка след избухването на войната в Украйна и прекъснатите газови доставки от Русия. До преди конфликта Германия внасяше 40% от нужния за икономиката газ от „Газпром“.

Проблемите с снабдяването допълнително се усложниха за немската индустрия след взривяването на ключовия газопровод „Северен поток“ 1 по дъното на Балтийско море през миналия септември. Инфраструктура, която най-вероятно никога повече няма да бъде възстановена. Инцидентът беше окачествен като саботаж, а извършителите останаха неизвестни, припомня телевизия VRT.

С взривяването на „Северен поток“ 1 за германската индустрия се отваря огромен недостиг на синьо гориво. По него се доставяха по 73 гигаватчаса синьо гориво. Така че изграждането на дублирана връзка с Белгия, по която че се транзитират по 30 гигаватчаса, е като спасителен пояс за Германия. Газ ще се доставя от Зеебрюге, Великобритания и Норвегия.

С поглед в бъдещето

С дублираната връзка операторът отправя поглед към предизвикателствата на бъдещето, подчертава със задоволство енергийният министър Тине ван дер Стратен. Газопроводът ще е първият в страната, който е специално оборудван за транзитиране на водород.

С модернизацията на мрежата се отваря и законодателна работа за федералното правителство. Съвсем скоро предстои промяна на закона, която ще даде право на „Флуксис“ да работи и като оператор на водородна инфраструктура. Амбицията е Белгия да се превърне в регионален водороден хъб за ЕС.

Освен „Флуксис“ на белгийския пазар и френската група Air Liquide работи по изграждане на водородна мрежа. За разлика от „Флуксис“, компанията има десетилетен опит в тази сфера, подчертава в репортажа си телевизията.

Към момента момента Air Liquide оперира най-голямата водородна мрежа в света - 613 километра. Тя свързва големите химически заводи в Белгия с пристанищата, стига чак Франция и Нидерландия. Транзитирането на водород не е новост за индустрията, която обменя количества още от 60-те години на миналия век. По големина мрежата на Air Liquide е изпреварвана единствено от тази на американците.

Air Liquide също както и „Флуксис“ се надяват въпросните поправки в закона да минат преди лятната ваканция на парламента, за да могат да развият инвестиционната си програма на водородния пазар.

No comments:

Post a Comment