Pages

петък, 28 юли 2023 г.

България в топ 10 на промишлените обекти в ЕС с най-много CO2

Десет промишлени обекта в ЕС отделят най-много въглероден диоксид в целия Европейски съюз. Те се намират в три страни – Германия (6), Полша и един в България (държавната ТЕЦ Марица Изток 2). Това се казва в репортаж на белгийската телевизия Ер Ти Би Еф, който разглежда най-големите замърсители по сектори.  

Специално внимание е отделено на германската индустрия и политиката на правителството по отношение на CO2. Според асоциацията Green Planet Energy през 2022 година Берлин е трябвало да плати 1,7 евро на производителите на въглища.

Германските топлоелектрически централи все още произвеждат една трета от електроенергията. Шест от тях са сред десетте най-големи емитенти на CO2 в Европа.

Най-голямата е с площ от 457 km² и се вижда от Космоса. Намира се в близост до белгийската граница в гората Хамбах. Мината чупи всички рекорди: при нея е издълбана най-ниската точка в ЕС; „домакин“ е на най-големия изкуствен хълм в света – 301 метра над морското равнище. В нейните недра рови най-голямото сухопътно превозно средство – едноименният Bagger с дължина 225 метра и височина 96 метра.

Към декември 2021 г. RWE Power, която експлоатира тази мина, има годишно производство на въглища от над 23 милиона тона и покрива 5% от общото пиково търсене на електроенергия в Германия.

С 24,22 милиона тона емисии на CO2 през 2022 г. мината в Хамбах снабдява електроцентралата Neurath (Германия), която е вторият по големина източник на парникови газове в Европ,  става ясно от анализ, публикуван през май 2023 г. от екологичния мозъчен тръст EMBER.

Според авторите му през 2022 г. десетте най-големи промишлени обекта, отделящи CO2 в Европа, са отделили 175 милиона тона CO2 в атмосферата, или една четвърт от емисиите на електроенергия в Европейския съюз (ЕС).