Pages

Thursday 20 July 2023

Балтийските държави все още са зависими от руската електрическа мрежа

Литва, Латвия и Естония правят всичко възможно да се откъснат от руската електрическа мрежа. Трита страни са взаимосвързани и отделянето трябва да стане синхронизирано.

Най-настоятелни в отделянето са латвийците. Естония подхожда с известна предпазливост и излиза с аргумент, че е твърде скъпо и не бива да се прибързва.

Премиерът на страната Кая Калас обяви, че Естония очаква мрежата да бъде изключена от руската до две години. През това време ще трябва да се синхронизира с континенталната европейска мрежа.

Изявлението на премиера разочарова Литва, която настояваше прекъсването да стане до началото на 2024 година.

"Виждаме какво се случва в Украйна, където се колят хора и падат бомби. Не мисля, че е правилно да продължаваме да работим с агресор, само защото това ни спестява пари", е становището на мениджмънта на литовския енергиен оператор.

В отговор на настояването латвийският премиер  Кая Калас, казва че разбира искането на Литва иска да се отдели по-бързо, но Естония ще плати най-високата цена по отношение на разходите, но и по отношение на риска от спиране на тока,

Още през 2018 година трите страни бяха решили, в съгласие с Полша и Европейската комисия, да се изключат от руската електрическа мрежа до края на 2025 г.

Точната дата за изключването на руската мрежа и синхронизирането с европейската мрежа ще бъде обявена през август 2024 г.

No comments:

Post a Comment