Pages

четвъртък, 27 юли 2023 г.

EDF излезе на печалба за полугодието

Френската държавна енергийна компания EDF e на печалба от 5,8 млрд. евро за полугодието. Добрите резултати идват след рестартирането на няколко ремонтирани реактори, обясниха от мениджмънта.

През миналата година компанията натрупа чудовищен дефицит от близо 18 млрд. евро, след като повечето атомни централи бяха извън строя заради възникнали аварии и корозия.

От компанията заявяват, че от 16 най-силно засегнати реактори вследствие на корозия 11 вече са пуснати в мрежата. До края на годината ще бъдат готови още два, заяви главният изпълнителен директор на сряда Люк Ремон.

Припомням, че за да се стабилизира политиката на компанията, в началото на юни беше отново национализирана. Според ръководството й тя ще се нуждае от от 25 милиарда евро годишно инвестиции, за да изпълнява начертания план.

В стратегията на EDF е заложено да произвежда по 300-330 тераватчаса (TWh) енергия през 2023 г., а до 2025 година да се стигне до 350 TWh.

В приетата през тази година нова дългосрочна енергийна пътна карта на правителството е записано, че трябва също да се удължи живота на 56-те реактора, построени между 1975 и 1995 г., припомня АФП.