Pages

събота, 23 септември 2023 г.

Пластмаса от Италия, Испания и Гърция ще се рециклира в Антверпен

Турско-белгийска компания започна строителството на нов завод за рециклиране на пластмаса в Антверпен. Първоначално е било планирано той да бъде изграден в Генк, но впоследствие е решено проектът да се премести в пристанищния град.

Мотивът е, че регионът е един от най-големите и интензивни нефтохимически клъстери в Европа и тук би било по-добре да се вложат 100-те милиона евро бюджет за новаторската технология на рециклирането. Суровината ще бъде внасяна от Испания, Италия и Гърция.

Снимката е илюстративна. Личен архив

Мощностите на завода ще достигнат пълен капацитет до 2030 година. На първия етап през 2025 година ще се преработват по 180 000 южноевропейски пластмасови отпадъци, а през 2030 – до 1 млн. тона. В него ще работят 70 души.

"Първият завод ще на пристанището в Антверпен. Много сме горди да инвестираме „в сърцето на Фландрия‘, в едно от най-известните и добре оборудвани пристанища в Европа", казва в интервю за обществената телевизия VRT Джем Йозсуер, главен изпълнителен директор на Synpet Technologies.

В друго интервю за бизнес вестника De Tijd той разказва, че подобен завод работи успешно в Турция от 8 години. С технологията могат да се преработват замърсени пластмаси, многослойни опаковки, памперси и отпадъци от автомобили.

Пластмасите се преработват в синтетично масло, което може да послужи като основа за нови пластмаси. Нефтохимическите компании вече са проявили интерес към завода

Проектът освен с набран капитал ще се осъществи и с банков заем. По-голямата част от нужната сума вече е осигурена.

Инвеститорът заявява, че е избрал Белгия, защото има огромна и развита индустриална инфраструктура, ключово местоположение в близост до големите петролни центрове и в непосредствена близост до страни, където се генерират много отпадъци.

С инвестицията компанията се надява да подпомогне фламандския регион,  да се справи с проблема с пластмасовите и да допринесе към общата национална политика  за намаляване на въглеродния отпечатък в атмосферата.

Плановете на Белгия са да амбициозна цел да намали най-малко с 14 милиона тона емисиите въглероден диоксид следващото десетилетие само от фламандската част.

Местният парламент обяви, че ще инвестира 10 милиона евро в проект за улавяне, транспортиране и съхранение на CO2 от пристанищния комплекс в Антверпен до недрата на Северно море.

Проектът се разработва съвместно с компанията Liquide и регионалния клон на BASFТова е поредната съвместна дейност между Фламандската агенция за инвестиции, правителството и местния бизнес по пътя за намаляване на въглеродния отпечатък в атмосферата. Власти и фирми са впрегнали усиля да се превърнат в лидер по транспортиране и съхранение не само в региона на бенелюкс, но и в цяла Европа.

На федерално равнище правителството на Александър Де Кро обяви, че ще инвестира следващите години 250 милиона евро в изграждане на водородна инфраструктура и мрежа със съседните страни. Многомилионният проект ще свърже крайграничния германски регион с големите индустриални клъстери в Гент, Антверпен, Монс, Шарлероа и Лиеж.