Pages

събота, 28 октомври 2023 г.

Рюте: Трябваше по-рано да се откажа

Няколко месеца, след като хвърли Нидерландия в извънредни избори, премиерът Марк Рюте за първи път заговори, че смята да се занимава с международна политика.

В радиоинтервю той откровено признава, че прекалено дълго се е задържал на премиерския пост- 13 години, а трябвало да се оттегли още в годината след избухването на корона кризата.

На практика Рюте потвърждава твърдение, изказано от сегашния лидер на неговата партия  Дилан Йешилгьоз, която заяви, че Рюте прекалено дълго е останал начело на Министерския съвет.

В задочния диалог с изпълняващия длъжността служебен премиер Марк Рюте – Йещигьоз заявява, че ако стане един ден министър-председател, то ще е за 8 години. Защото, според нея, ако се застоите по-дълго на поста, ефективността намалява. Твърдение, което признава и самия Рюте.

В равносметката си, по време на интервюто той, казва че втора причина, която е трябвало да го накара да си подаде оставката години по-рано, са множеството скандали по време на мандата му. Като се започне от земетресенията в Грьонинген или пък политиката му за мигрантите.

Той изброява и други фактори, които в крайна сметка са го навели до решението на 10 юли да връчи оставката си на крал Вилем-Александър. Това слага край на дългата му политическа кариера- от лидер на VVD в продължение на 17 години до министър-председател над десетилетие13 години.

По-време на радиоинтервюто Рюте за първи път, след месеци на мълчание, си позволява да открехне малко за бъдещето си. Досега винаги единствено е казвал, че не се блазни от международната политика. Не отрича обаче, че е запленен от служба в НАТО, като генерален секретар например. Дебело подчертава обаче, че няма да лобира за този пост, на който в момента е норвежецът Йенс Столтенберг. „Но ако нещата се завъртят в добра посока, тогава да“, признава Рюте.

Дълго време с името му се свързваха други две топ международни позиции- председател на ЕК и на ЕП. За поста на Шарл Мишел, заявява, че не е навит, защото става дума за работа на“непълно работно време“. А по отношение на варианта един ден да седне на стола на Урсула фон дер Лайен, Рюте заявява, че едва ли ще се случи, тъй като неговата политическа партия в момента не е в позиция да излъчва кандидат.

Все пак, ако не заеме международна позиция, за Рюте остава възможността да преподава в Хага. „При всички положения няма да го видим повече като комисар или пък просто да изнася речи“, коментира в репортаж нидерландския канал RTL.