Pages

сряда, 8 ноември 2023 г.

Винопроизводството отчита най-ниски реколти от 60 години насам

Винопроизводството определя 2023 като най-лошата от 60 година насам. Редица страни от южното полукълбо са отчели изключително ниски реколти заради лошото време през лятото, отбелязва в обобщаващ доклад Международната търговска асоциация.

Данните са взети от 29 страни, които представляват 94% от световното производство. Според справката, тази година ще бъдат произведени между 241,7 милиона и 246,6 милиона хектолитра вино. Един хектолитър се равнява на 133 стандартни бутилки вино. На годишна база това означава спад от 7% спрямо 2022 година.

Picture: Wikipedia

Във винените страни Австралия, Аржентина, Чили, Южна Африка и Бразилия производството на вино ще бъде с 10 до 30% по-ниско от миналата година, прогнозира OIV.

В САЩ - четвъртата винарска страна в света - се очаква да се произведе с 12% повече вино в сравнение с миналата година.

В Европа реколтите са били разочароващи в Германия, Испания и Италия, сочат данни на европейската индустриална асоциация Copa-Cogeca през октомври. Отчасти заради сушата и наводненията там е произведено по-малко вино отколкото миналата година.

Във Франция и Португалия, от друга страна, се произвежда повече вино. Тъй като реколтата във Франция не беше твърде лоша, страната изпревари Италия като най-големият производител на вино в Европа след 7 години.

Очакваното производство на вино във Франция тази година е 45 милиона хектолитра, с 1,5% повече от миналата. В Италия производството вероятно ще бъде 43,9 милиона хектолитра, с 12% по-малко от миналата година.