Pages

неделя, 12 ноември 2023 г.

В Белгия задържаха наш тираджия със 700 кг кокаин

България за пореден път влезе в черната новинарска хроника на Белгия. Поредният „герой“ се оказа, 46-годишен българин, хванат да пренася близо 700 килограма кокаин, съобщиха от прокуратурата в Антверпен.

Picture: Прокуратура на Антверпен

Федералната полиция се натъкнала на наркотика, след като проверила камион на паркинга на магистралата край Ранст в петък вечерта.

При проверката сред товара са открити няколко спортни чанти с огромната пратка кокаин. Наркотиците са изпратени за унищожение възможно най-бързо, уточняват властите в официално прессъбщение

Българският шофьор на камион е арестуван в петък и задържан в събота. Разследването продължава.

Няколко дни преди да спипат българския шофьор, белгийските митничари заловиха пратка от 7,5 тона кокаин в пристанището на Антверпен. Наркотиците са открити скрити в пратка банани, транспортирани с кораб от Еквадор.

Година по-рано, пак по същото време от пристанището в Антверпен бяха заловени огромна пратка наркотик от Латинска Америка. Статистиката показва, че за последните пет години количествата пропорционално нарастват

През 2019 година са заловени 64 тона, 2020 - 66 тона, 2021 - 90 тона,  2022 - 110 тона. Това е основно кокаин от Доминиканската република, Панама и Колумбия, за които пристанището в белгийския град е „врата“ към Европа.

Силните акции на митничарите се дължат и на доброто сътрудничество както с Нидерландия, добрата информация със съседните страни и партньорството със страните, от които идва наркотикът. Всеки един грам е жесток удар по наркоразпространителите. По изчисления от заловената партида износителите губят 2 милиарда евро.

От митниците отчитат, че добрите резултат идват благодарение и на подобрената технология. От лятото пристанището на Антверпен пусна мрежа от цифрови радари и камери. 460 камери и 22 радара сканират денонощно цялата пристанищна зона. Новата система елиминира слепите петна, които съществуваха до момента.

Пристанищната зона на Антверпен обхваща повече от 120 квадратни километра. Това е повече от половината от цялата територия на градa. Около 300 000 кораби преминават през пристанището всяка година.