Pages

събота, 25 ноември 2023 г.

Серия от расистки скандали разтресоха нидерландската полиция

Серия от расистки скандали разтресоха нидерландската полиция. Последният е от тази седмица. Започнато е разследване срещу четирима служители на полицията в Централна Нидерландия, за които се твърди, че са направили расистки изявления в социалните медии. Трима от тях са дисциплинарно уволнени, а четвъртият е в специален отпуск, съобщиха водещите телевизии NOS и RTL.

Picture: NosTV

Полицаите са заловени след постове в социалната мрежа X, гласи лаконично прессъбщение на полицията в отговор на запитвания от медиите. В него обаче не се казва за съдържанието.

"Полицията е на всички и за всички. Обидни и неподходящи изявления, които биха могли да се считат за дискриминационни или расистки от колеги в лични профили в социалните медии, са неприемливи", казва изпълняващият длъжността шеф на полицията Мишел де Роос и само разкрива, че постовете станали достояние едва тази седмица. Не се съобщава обаче колко са и колко време са стояли публично на стените.

RTL Nieuws припомням че полицията в Ротердам е била и преди замесвана в расизъм. Установено беше, че нейни служители са имали на телефоните си приложение, на име Jan Smit app group, в което се разменяли мисли на подобна тематика. Разследване уличило петима младши офицери.

В постовете си някои от тях наричали мигрантите "хора с рак", "африканци" и "бедни имигранти", по които единствено искат да "стрелят". Ръководството на полицията изпаднало в шок от видяното след публикацията и веднага започна дисциплинарно и наказателно разследване.

Впоследствие се оказало, че висшето ръководство на полицията е знаело за това приложение от дълго време, но си затваряло очите. Кметът на Ротердам Ахмед Абуталеб пък получил неточна информация за случващото се и неволно подвел целия градски съвет.

В друг случай пък полицията в източната част на Нидерландия уволнила и наказала служители през юли за расистки забележки, които са направили, когато са били в микробус до Париж, от които е направено видео.