Pages

петък, 24 ноември 2023 г.

EDF: Няма да има недостиг на енергия през тази зима

Държавната френска енергийна компания EDF ще инвестира годишно по 25 милиарда евро в нови проекти, обяви в телевизионно интервю нейният главен изпълнителен директор Люк Ремон. 

PHOTO: Luc Rémont/ EDF, lecho.be

По този начин, той потвърди очакванията на ресорния министър на енергийния преход  Агнес Пание-Рунахер, че за да стои стабилно компанията ще трябва да влага не по-малко от 20 млрд. евро на година.

Директорът заявява, че за някои може сумата да изглежда малка, но фактите са такива, че с нея трябва да се наваксва „инвестиционният недостиг в проекти, натрупан в продължение на няколко десетилетия“ Ремон припомня, че за последните две десетилетия са построени само два реактора и ще бъде трудно.

Това, което касае домакинствата в момента е, че не се очаква недостиг на енергия през настоящата зима, тъй като голяма част от спрените за ремонт реактори поетапно влизат в строя.  

„С капацитет от 43 гигавата от общо 61,4, Франция може да погледне към зимата с увереност. Все пак трябва да бъдем бдителни“, казва Ремон.

Припомням, че преди година, по време на реч в Белфорт, президентът  Еманюел Макрон поиска от правителството да изгради 14 малки реактори от ново поколение (EPR) до 2050 г. Първият от тази серия трябва да бъде пуснат в експлоатация до 2035-2037 г. в Penly.

Според приетата през тази година дългосрочна секторна стратегия, новите мощности трябва стабилизират амортизирания парк. За 6 нови реактори страната ще търси 51 млрд. евро.