Pages

сряда, 22 ноември 2023 г.

EK размаха пръст на Белгия заради бюджетния дефицит

Европейската комисия порица Белгия за състоянието на дефицита в бюджета, съобщи обществената телевизия VRT.

Сигналът на Брюксел към правителството на Александър Де Кроо идва подобни от страна на Националната банка и Международния валутен фонд.

PICTURE: VRT.BE

Според регламента бюджетните дефицити на страните от еврозоната не трябва да надвишават 3% от БВП. Белгийският обаче към момента е 4,9% и се очаква още да нарасне.

Заради кризата с коронавируса и войната в Украйна, Европа временно облекчи бюджетните правила. Това обаче трябва да приключи през следващата година и всяка страна, която не спазва правилото за 3%, рискува да бъде поставена под по-строги ограничения от Европейската комисия.

Докладът на Европейската комисия поставя Белгия сред страните, които са в най-лошо бюджетно състояние. Заедно с Унгария, Финландия и Франция, Белгия е изложена на най-голям риск да не успее да изпълни целта.

В доклада на ЕК се казва, че "Белгия е постигнала само ограничен напредък към спазване на европейските препоръки. Комисията призовава белгийските власти да постигнат по-бърз напредък в тази област".

Очакванията са, че към 2025 година дефицитът ще достигне 5% докато в повечето европейски страни ще намалее. Прогнозата за догодина е, че само Словакия ще се справи по зле от Белгия с дефицит от 6,5 от БВП.