Pages

вторник, 26 декември 2023 г.

Фалшив сигнал за бомба вдигна на крак пристанището в Антверпен

Сигнал за бомба на контейнеровоз е получен на спешния телефон 101 на връх Коледа. Дежурният екип на пристанището в Антверпен веднага е наредил контейнеровозът MSC Bhavya 5 да пусне котва в Средиземно море.

Снимката е илюстративна

Уведомена федералната полиция. Според сигнала на плавателния съд, който по маршрут се е движел от Турция за Антверпен, е имало кола-бомба. След претърсване е установено, че няма опасност и взривно устройство не е намерено.

Белгийското Координационно звено за оценка на заплахите (OCAD) и Националният орган за морска сигурност (NAMB) са взели решение корабът да продължи по маршрута си до белгийския порт. Той обаче ще бъде под строго наблюдение. Разследва се евентуална връзка с наркотрафиканти.

Случаят напомня много на подобна бомбена заплаха през същия период в края на миналата година. В нощта на 21 декември 2022 г. MSC Lorena, който беше на път за Антверпен от Сенегал, трябваше да промени курса си в река Шелда след телефонно обаждане, в което беше отправена бомбена заплаха, оказала се фалшива. 

Арестувани бяха двама холандски граждани на възраст около 20 години. На борда на кораба обаче седмица и половина по-късно бяха открити 2444 килограма кокаин.