Pages

Thursday 14 December 2023

Нидерландия може да остане без влакове за коледните празници

Нидерландия може да остане без влакове за коледните празници, ако не бъде постигнато споразумение между синдикатите и националната компания NS по колективния трудов договор за 2024, съобщи местният вестник „Телеграф“. За момента е ясно, че преговорите вървят тежко и не се вижда пробив в исканията. Синдикатите са дали срок до 15 декември.

Picture: Wikipedia

От железопътния съюз VVMC коментираха, че са песимистично настроени и развоят на преговорите не предвещава добри новини – освен задаващата се стачка.

След изтичане на дадения срок от синдиката са заявили, че първо ще поставят своя ултиматум на компанията, ако и това не помогне ще има консултация с членовете. Крайната стъпка – железничарите да спрат дейност в дните около Коледа и Нова година.

Синдикатите настояват за увеличение на заплатите с близо 10% докато от националната компания са заявили, че не биха вдигнали с повече от 3,8% 

„Виждате, че има голяма пропаст между това, което искаме и това, което ни се предлага. Чудя се дали ще бъде възможно да я затворим", песимистичен е Вим Ейлерт, директор на железопътния съюз VVMC.

Синдикатът FNV също не е доволен от напредъка на преговорите. В отворено писмо се говори за "скандално ниска" оферта.

От началото на този месец стачки на железниците в Белгия и Германия сериозно объркаха трафика на влаковете не само в тези страни, но и във Франция, както и Великобритания.

В Германия протестът се организира от Синдиката на машинистите GDL с искане за по-високи заплати и по-къса работна седмица – от 38 на 35 часа. Според стачкуващите заплатата им би трябвало да се вдигне с около 500 евро заради инфлацията. По-високата заплата от своя страна щяло да привлече и по-млади кадри.

В Белгия причината за стачката на три от синдикатите е недоволството от мерките за преструктуриране на компанията, намаляването на средствата за поддръжка на подвижния парк, както и липсата на прозрачност при извършването на вътрешни реформи.

No comments:

Post a Comment