Pages

неделя, 24 декември 2023 г.

Кьолнската катедрала била потенциална мишена на терористи

Няколко души са задържани в Германия и Австрия по подозрение, че готвят терористични атентати. Една от целите била кьолнската катедрала по време на празниците, разкрива германският вестник "Билд".

Pictures: DW

Полицията е засили мерките за сигурност в Кьолн. След вечерната литургия в събота катедралата е претърсена за експлозиви. Посетителите на Коледа в неделя вечер ще се проверяват и се изисква да не носят чанти.

"Въпреки че информацията се отнася за Нова година, от тази вечер ще направим всичко възможно, за да гарантираме безопасността на посетителите на катедралата на Бъдни вечер", заяви началникът на полицията в Кьолн Майкъл Есер, цитиран от ДПА и ДВ.

Службите за сигурност в Испания и Австрия също са получили сигнали за възможни нападения. 

Според „Билд“ става дума за ислямска терористична клетка, която е искала да извърши нападения на Бъдни вечер, вероятно в Кьолн, Виена или Мадрид.

Полицията във Виена е информирала германския вестник, че е повишено нивото на заплаха и че са взети различни предпазни мерки.

Катедралата, най-голямата готическа църква в Северна Европа, е обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1996 година. Тя привлича милиони посетители всяка година. Строежът на църквата започва около 1248 г. и е завършен през 1880 г. Той издържа на бомбардировките на Германия по време на Втората световна война и е приветстван като символ на следвоенното възстановяване.