Pages

петък, 12 януари 2024 г.

Датско приложение спестява тонове изхвърлена храна

Край на безразборното хвърляне на храна от магазини и ресторанти. Датско мобилно приложение набира все по-голяма популярност в Белгия. Целта на Too Good To Go е да намали хранителните отпадъци в световен мащаб. То свързва ресторанти и магазини, които имат непродадена, излишна храна с клиентите, които могат да закупят останалата храна в обекта без да могат да избират.

Source : www.unileverfoodsolutions.ch

Храната в приложението е на цена от една трета от първоначалната си цена. Сред партньорите на проекта са ресторантите на „Карфур“ и „Икеа“ десетки пекарни и закусвални.

Потребителите правят заявка през смартфона си. Отиват 15 минути преди да затвори обекта, показват апликацията и си тръгват с селектираната храна. Препоръчително е да носят със себе си повече кутии от вкъщи. Избраната стока се финализира, след като купувачът потвърди пред служителя в магазина с плъзгане в приложението, че е приел „магическата чанта“.

Доставчикът може да анулира поръчката по всяко време, ако очакваният излишък е изчерпан, а купувачът е уведомен чрез текстово съобщение. Купувачът също може да анулира поръчката си с двучасово предизвестие.

От коментарите на потребителите се вижда, че някои ресторанти са доста щедри, а други все още слагат от всичко по малко в кутията. Затова, не е случайно и че рейтингите на редица ресторанти в Google са по-ниски.

Компанията е създадена през 2015 г. в Дания. 4 години по-късно е набрала допълнителен капитал от 9 милиона евро и постепенно започва да се разширява.

Създадената през 2015 година инициатива набира с всеки изминал ден все повече последователи и към момента са се включили над 7600 компании с 2,6 милиона потребители, работят 1300 служители. За близо десет години се е разширила по целия свят. Освен в Белгия, където е хит, приложението работи в Австрия, Франция, Дания, Германия, Ирландия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария, Великобритания и САЩ, Канада, Фарьорските острови. Работят близо 1300 служители.

Всяка година се изхвърлят по 2,5 милиарда тона храна. Всеки ден непродадената стока от ресторанти, супермаркети, кафета и магазини се губи по кофите, просто, защото е останала. С приложението може – хем потребителя да е доволен и да хапва вкусна храна на символична цена, хем и магазините ще печелят, казват датските собственици.

Проблемът с изхвърлянето на храната придобива заплашителни размери и държавните власти в Белгия от година насам усилено обмислят различни решения в отделните провинции. Изчисленията показали, че белгиецът изхвърля месечно средно по 369 евро несортирана храна.

От името на Too Good To Go е проведено проучване в последния месец на миналата година за отношението на белгийците към хранителните отпадъци и поведенческите модели по време на празничния сезон. Резултатите показали, че 4 от 5 белгийци редовно купуват твърде много храна, докато 82% се чувстват виновни, когато изхвърлят остатъците от празника.

Хранителните отпадъци са един от най-належащите проблеми на нашето време и предстоящият празничен сезон не е изключение. През този период около Коледа и Нова година виждаме, че сосове, сурови зеленчуци и гарнитури (крокети, картофи, макаронени изделия) най-много се изхвърлят. И това е жалко, защото има толкова много начини да обработим тези остатъци и да се насладим на цялата тази вкусна храна, която сме приготвили с толкова много любов за по-дълго!", отбелязва с огромна тъга Гертйе Зегерс, директор на Too Good To Go Belgium.