Pages

неделя, 25 февруари 2024 г.

Катар увеличава добива на LNG от ново находище

Катар ще добива по 142 млн. тона втечнен природен газ годишно, след като официално обяви, че през тази година ще увеличи производството.

Picture: www.offshore-energy.biz

Допълнителните количества, около 16 млн. тона, ще дойдат от ново газово находище, съобщи на пресконференция главният изпълнителен директор на държавната компания  QatarEnergy Саад Ал Кааби.

За да може да се добива повече газ от газовото находище под морето в Персийския залив ще са необходими значителни инвестиции в две нови инсталации за втечнен природен газ. 

„Твърде рано е да се говори за партньори в проекта по разширяването, отбеляза Кааби в отговор на журналистически въпрос.

Преди QatarEnergy- други газови енергийни компании сред тях Shell, TotalEnergies, Eni и ExxonMobil, също наливаха милиарди инвестиции в проекти за разширяване на катарското производство на газ.

В Европа търсенето на втечнен природен газ нарасна, след като Русия прекъсна доставките и страните силно се нуждаеха от нови източници като САЩ, Катар и Норвегия. 

Очакванията са, че търсенията ще продължат и през следващите години. Затова, държавата от Персийския залив увеличава добива на LNG с 85% до 2030 година. Така ще си гарантира лидерството на световния пазар.