Pages

събота, 2 март 2024 г.

Нидерландия казва „сбогом“ на сирената

Сирената за въздушно нападение ще замлъкне окончателно от края на 2025 година в Нидерландия. На нейно място в случай на опасност гражданите ще бъдат известявани по телефона с NL-Alert.

Със спирането на сирената в историята отива и една дългогодишна традиция – месечното профилактично тестване. Точно в 12 часа на обяд, всеки понеделник сирената може да бъде чута във всеки град и селище в продължение на 1 минута и 26 секунди.

Ако не е първият понеделник в месеца и сирената се задейства, нацията знаят, че се случва нещо сериозно като голям пожар в района или изтичане на химически вещества.

Сирената за въздушно нападение е неразривно свързана с ежедневието нидерландеца още от 50-те години на миналия век, в разгара на Студената война между Запада и Съветския съюз. Първоначално намерението е било да може да се предупреждава за въздушни нападения, но за щастие това никога не се е случвало, разказва фламандската обществена телевизия.

От няколко години обаче, властите усилено обсъждат, че сирената е изпълнила своята мисия и трябва да бъде пратена в историята. С напредването на технологиите и смартфоните на дневен ред излиза познатото и в България съобщение от мобилните оператори -Alert (BE, BG, NL-). Според статистиката към края на 2023 година това съобщение е било разпратено успешно до над 90% от населението.

Решението за закриването на сирените беше официално съобщено на парламента в писмо от министър на правосъдието и сигурността в оставка Дилан Йесилгьоз, който обявява, че от края на 2025 година ще бъде прекратен договорът за поддръжка на 4200 сиренни стълбове в цялата страна.

И докато Нидерландия закрива сирената, съседна Германия и нейните провинциални правителства ударно инвестират в нови сирени през последните години след наводнението от юли 2021 г. В тежко засегнатия регион на долината Ахр се оказа, че много хора не са получили кризисната комуникация чрез предупредителните съобщения на смартфоните си и са се спасили благодарение на сирената.

Другата съседка на Нидерландия – Белгия никога не е имала общонационална сирена за въздушно нападение. Въпреки това, през 90-те години на миналия век е създадена мрежа от 570 сирени около ядрени обекти или терени, на които се съхраняват опасни химикали. От 2018 година обаче сирените са заменени от BE-Alert. Тогава е проведен и последният им тест. Около ядрените обекти обаче и до днес може да се видят.