Pages

събота, 27 април 2024 г.

Белгия избра оператор на водородна мрежа

Белгия избра оператор за водородна мрежа подобно на тези за електричество и газ. Неговият мандат ще е 20 години и предстои разрешителното да бъде дадено от правителството до дни.

Picture: fluxys.com

Белгия отново поема водещата роля като е първата страна в света, която назначава един оператор на водородна мрежа", заяви министърът на енергетиката Тине Ван дер Стратен.

Fluxys hydrogen е натоварен с планирането, разработването и управлението на водородната мрежа, задача, която е от съществено значение за енергийния преход.

Федералното правителство вече одобри водородна стратегия, в която е заложено изграждане на цялостна водородна мрежа в цяла Белгия, подобна на електропреносните мрежи на Elia и на природен газ на Fluxys.

След дадени положителни становища от двата регулатора CREG и FPS Economy, единственото, което остава преди да започне същинската фаза на строителството е Министерският съвет да даде документите.

Водородната мрежа е необходима за свързване на индустриалните клъстери в страната и за осигуряване на междусистемни връзки със съседните държави.

Планирана водородна мрежа

За да отговори на необходимостта от ускоряване на енергийния преход, Fluxys вече интензивно се консултира с пазара и започна подготвителни проучвания. Изграждането на водородна мрежа ще се реализира стъпка по стъпка с новопостроени тръбопроводи и пренасочване на съществуващите тръбопроводи, където е възможно, съобщиха от компанията в официалното съобщение до медиите.


Подготвителните работи за първата фаза вече започнаха, за да има общо 150 километра тръбопровод между индустриалните клъстери на Гент, Антверпен и Лиеж до 2026 г., с връзки с Нидерландия и Германия. За постигането на тази цел Fluxys получи безвъзмездна помощ от Европейския план за възстановяване.

"Радвам се и съм горд, че федералното правителство ни повери задачата да бъдем оператор на водородна мрежа през следващите 20 години. Първоначалната цел на Fluxys водород е да осигури максимална подкрепа на индустрията за постигане на декарбонизация чрез привеждане на нисковъглеродни молекули към тях като част от "Европейския водороден гръбнак". 

В енергийния микс на бъдещето нисковъглеродните молекули са от решаващо значение за въглеродно неутралното бъдеще в Белгия и Северозападна Европа, заяви Паскал Де Бък, главен изпълнителен директор на Fluxys.

Picture: fluxys.com

Fluxys Belgium е дъщерно дружество на енергийната инфраструктурна група Fluxys, листната на Euronext. Компанията е със седалище в Белгия, има 900 служители и управлява 4000 километра тръбопроводи, терминал за втечнен природен газ с годишен капацитет за регазификация от 174 TWh и подземно хранилище.

Амбициите на компанията са да транспортира водород, биометан или друг въглеродно неутрален енергиен носител, както и CO2, като се приспособява залавянето, използването и съхранението на последните.