Pages

Monday 20 May 2024

Новият кабинет на Нидерландия стартира ударно с енергетика

Шест месеца след като крайнодесният политик Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата спечели предсрочните избори в Нидерландия, заедно с още три партии беше постигнато споразумениe.

Усилено се твърди, че популистът, който медиите го определиха като "нидерландския Доналд Тръмп", няма да заеме премиерският пост. Все още е в пълна мъгла и коалиционната политика на бъдещото управление.

Сред неяснотите обаче стана ясно, че новият кабинет смята да строи 4 нови атомни електроцентрали. Една от тях беше анонсирана като сигурна от предшествениците им в кабинета на Марк Рюте. Мощността се намира в крайграничния с Белгия регион Борселе.

Дори белгийските власти проявиха нескрит интерес за съвместно изграждане и като очертаваща се стратегическа единица с оглед на спрените вече 5 блока.

Още след като спечелиха изборите, победителите заявиха, че ще се стремят да разширят добива на природен газ и офшорна енергия като част от плановете за намаляване на зависимостта на Нидерландия от "ненадеждни страни".

Правителството ще се придържа към международно договорените климатични цели, но няма да добавя никакви национални ограничения върху тях.

Плановете при предишното правителство за допълнителен национален данък върху въглеродните емисии за промишлеността ще бъдат отменени, припомня Ройтерс.

Нидерландия завива надясно, коментира Politico, „почти официално е“, ако все пак нещо не се случи в последния момент. Страната ще бъде управлявана от  PVV на Герт Вилдерс, две дясноцентристки групи и популисткото Земеделско гражданско движение (BBB).

"Имаме управляващо споразумение, така че това е много добра новина", заявява Вилдерс пред пресата.

Единствената голяма въпросителна е името на премиера, но по думите на Вилдерс дискусиите ще „бъдат започнати в по-късен момент“. 

No comments:

Post a Comment