Pages

четвъртък, 25 юли 2024 г.

ИТ грешка обърка трафика по белгийските гари

Черни екрани, стара информация и тълпи от объркани пътници. Така изглеждаха двете основни белгийски гари Brussel Central и Brussel Noor в сряда (24 юли) по обяд, след като срив остави без разписание заминаващи и пристигащи влакове.

Липсата на информация доведе до мисълта сред служителите и пътниците, че екраните може да обект на атака, подобна на тази завладяла световни банки, авиокомпании и медии и летища. Оказа се, че в белгийския случай става дума за човешка грешка, допусната при рутинна актуализация на системата, обясниха по-късно от държавната железница.

Една от ключовите гари в столицата Брюксел е – Brussel Noord. През нея преминава целия трафик по направление – изток-север за Нидерландия, Германия, включително Eurostar. Влакове минават през пероните на всяка минута. 

В злополучния час 15:00 българско време екраните изгасват, час част от пероните опустяват от пристигащи влакове. Липсва информация и за пътници и за дежурните разпоредители на перона.

Част от крайградските влакове закъсняват с час, а пътници стоят в тях без никаква информация. Едва към 16:30 българско време се появява по екраните актуална информация на таблата. 

В рамките на часове проблемът е отстранен и няма помен от срив в натоварения вечерен час. Подобен картина е имало през следобеда по всички белгийски гари.

ИТ сривът напомни на много от пътниците, на транспортния хаос заради бурията „Кириан“ в началото на ноември миналата година. За щастие този път не се стигна до жертви и сериозни материални щети.