Pages

неделя, 28 юли 2024 г.

EDF разкри тайната за пламъка на олимпийския котел

За откриването на Олимпиадата в Париж ще се говори още дълго. Като се започне от сценографията, през колоритните танцьори, шеметното завръщане на Селин Дион до гениалния жертвеник-балон, полетял като за финал над френската столица.

Гениалната идея и разработката е дълбоко пазена тайна в продължение на три години. Едва след откриването от електрическата компания EDF разкриват подробности. Казанът, както го наричат е електрически безгоривен пламък, който не гори, а осветява.  

Всъщност няма истински пламък, а мощен поток от светлина, проектиран върху облак вода. Това, което EDF нарича "пръстен на пламъка", е с диаметър почти 7 метра, и в него са поставени 40 LED прожектора "със светлинна мощност, еквивалентна на 4 милиона лумена и 200 дюзи за мъгла под високо налягане.

Pictures: presse.paris2024.org

Структурата на огнения пръстен е изработена от алуминий, за да отговори на предизвикателството  едновременно за здравина и лекота, да може да лети на 60 метра височина над градините на Тюйлери.

Композицията е дело на френския дизайнер Матийо Льоаньор, който  си е представил балон с горещ въздух от ново поколение и носи със себе си" този огнен пръстен, уточнява EDF

"През деня факелът-балон ще бъде закотвен на земята. Ще излита всеки ден по залез слънце в небето на Париж. Както монументална, така и лека, тя ще бъде видима от стотици метри, за да бъде достъпна на отвсякъде", казват от енергийната компания. 

Освен Олимпиада: Повишаващите се температури, метеорологичните явления превръщат спорта в нова фронтова линия за изменението на климата

И още малко на спортно-енергийна вълна. Докато милиони гледат как се извисява чудото-балон, енергийният оператор RTE е вперил поглед към мониторите, за да следи за стабилността на енергопотреблението по време на олимпийските игри.

Статистиката показала, че вперени в телевизора французите  са нарушили част от своите делнични навици, което е довело до осезаем спад на потреблението по време на откриването.

"Изправени пред това събитие от безпрецедентен мащаб, кривата на потреблението на електроенергия е също толкова важна. Французите, по време на големи състезания по футбол или ръгби, нарушават потребителските си навици  като готвене, осветление и т.н., за да се насладят на спектакъла, който всички обявяват за грандиозен", обяснява RTE.

Мрежовият оператор е очаквал спад в потреблението по време на откриването между 2 и 3 GW, което се равнява на потреблението на повече от 2 милиона души.

По предварителни данни в началото на церемонията потреблението на електроенергия във Франция се очаквало да бъде около 43 000 GW в сравнение с малко над 45 000 в нормално време.

За сравнение по време на финала на Световното първенство през 2022 г. 24 милиона зрители проследили мача. Това доведело до спад в потреблението на електроенергия с до 3 GW в началото на мача, еквивалентно на 3 ядрени реактора. В края на мача RTE наблюдавал значително възстановяване на потреблението от около 2 GW. Тези данни давали основание на RTE, че няма да се стига до риск за сигурността на електроснабдяването.