Pages

вторник, 10 септември 2024 г.

ЕК показвала, че мисли комплексно за електроенергийните мрежи

В навечерието на новия мандат на Европейската комисия бе даден ясен сигнал, че за първи път се мисли за комплексно финансиране на електроенергийните мрежи - както на ниво пренос, така и на разпределение. Този сигнал дойде от Брюксел, след като бе представен доклад на бившия директор на ЕЦБ Марио Драги.

Снимка: личен архив

Според браншовата асоциация Eurelectric представянето му е дошло в изключително подходящ момент когато новоизбрания председател на ЕК Урсула фон дер Лайен окомплектова новия състав на еврокомисарите.

„Този доклад ще бъде от основно значение за председателят като дава   ключови препоръки в каква посока да се насочи ЕС. Няма по подходящ момент от този за неговото представяне, коментира със оптимизъм генералният секретар на организацията Кристиан Руби.

От чутото той си води изводите, че докладът предоставял много ясна картина на състоянието на европейската енергийна инфраструктура и включва препоръки за справяне с недостига на суровини и компоненти на мрежата във веригата за доставки.

Противно на слуховете през предишните седмици, според организацията, докладът не се застъпвал за радикална промяна на наскоро договорените пазарни реформи. Същевременно имало и някои аспекти, които не са "благоприятни за пазара" и могат да подкопаят доверието на инвеститорите. Например да се предоставят временни облекчения на цените на електроенергията за енергоемките предприятия. Въпреки че това може да изглежда полезно в началото, може да причини повече вреда, отколкото полза. Регулираната цена на чистата електроенергия би унищожила всички инвестиционни сигнали за чиста енергия.

Като цяло Eurelectric приветства доклада на Драги, като се има предвид тясното съответствие с приоритетите на новата ЕК по отношение на електроенергийния сектор

Изпълнение: приемане на дългосрочни договори в реформата на пазара на електроенергия, преодоляване на проблемите с издаването на разрешителни и финализиране на преразглеждането на Европейската данъчна директива.

Инвестиции: насърчаване на финансирането за модернизиране на мрежата, чист и възобновяем капацитет и хармонизиране на мрежовите тарифи

Инфраструктура: внедряване на решения за съхранение и гъвкавост, като същевременно се подобряват дистрибуторските мрежи.

Промишлена електрификация: намаляване на разходите за енергия чрез дългосрочни договори за СИЕ, както и чрез насърчаване на собственото производство.

Според представения доклад 800 милиарда евро годишно инвестиции са необходими допълнително на Европейския съюз за радикална и бърза реформа, за да се преодолее изоставането от Съединените щати и Китай. За да преодолее изоставането, Европа трябва да се фокусира върху ускорена дигитализация и преминаване към повече чиста енергия. 


Европейските разпределителни мрежи трябва спешно да бъдат модернизирани, за да позволят масивна електрификация на транспорта, отоплението и промишлеността, да интегрират възобновяеми енергийни източници и да издържат на по-чести екстремни метеорологични и кибернетични заплахи, апелира сдружението от дълго време. Според негово проучване - Grids for Speed инвестициите в разпределителната мрежа трябва да се увеличат от средно 33 млрд. до 67 млрд. евро годишно от 2025 до 2050 г., приблизително 20% от това, което ЕС е похарчил за внос на изкопаеми горива през 2023 г.

Постигане на скорост на мрежата значително ще намали вноса на изкопаеми горива, ще създаде повече от 2 милиона работни места, ще доведе до по-големи икономии на енергия и ще осигури по-надеждно електроснабдяване, като същевременно ще ускори декарбонизацията на европейската икономика, прогнозират експертите на сдружението.

Обществените промени променят енергийната система на Европа с разрушителна скорост. До 2050 г. електричеството ще представлява 60% от крайното потребление на енергия в сравнение с 23% днес, възобновяемият капацитет ще се увеличи 6 пъти от 2020 г., като 70% от възобновяемото производство и съхранение ще се свързват на ниво разпределение.

Заявките за свързване се увеличават по-бързо от модернизацията на мрежата и ще продължат да растат с напредването на електрификацията на секторите за крайна употреба. Тези развития натоварват мрежата. 

За да се облекчи напрежението, годишните инвестиции в нова и модернизирана инфраструктура, включително цифровизация, трябва да достигнат 67 милиарда евро от 2025 до 2050 г., около 0,4% от БВП на ЕС.

Липсата на инвестиране би застрашила 74% от бъдещите връзки в ключови технологии за декарбонизация като електрически превозни средства (EV), термопомпи и възобновяеми източници.

Инвестициите ще ускорят електрификацията и ще помогнат на ЕС да спести 309 милиарда евро всяка година от внос на изкопаеми горива от 2040 до 2050 г.

В началото на април браншовите организации Eurelectric и Cefic излязоха с единно становище в подписана двустранна декларация двустранна декларация, че новата Европейска комисия трябва да излезе с план за улесняване на достъпна и чиста електрификация на промишлеността, създаване на необходимата мрежова инфраструктура.